Tiroid hastasının ameliyat sonrası dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Biz genel cerrahlar, tiroid ameliyatlarından sonraki izlem sürecini erken ve geç takip olarak ikiye ayırırız. Geç takipler genellikle cerrahlar ile endokrinologlar tarafından birlikte yürütülürken, erken dönem takipleri daha çok genel cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Hastaların ameliyat sonrası dönemde, komplikasyon olarak adlandırılmasa da, aslında birer komplikasyon olan bazı şikayetleri ortaya çıkabilir.

Tiroid ameliyatından sonra, tiroid bezinin hemen bitişiğinde bulunan ve sayısı genellikle dört ila altı arasında olan paratiroid bezlerinin hasar görmesi ya da alınması sonucu kişide kalsiyum eksikliği ortaya çıkabilir. Kalsiyum eksikliği, ellerde, yüzde ve ayaklarda uyuşma şeklinde kendini gösterebilir. Bu dönemde, kişinin kalsiyum emilimini artırmak ve yeterli seviyeye çıkarmak için D vitamini ve kalsiyum takviyesi yapılması gerekebilir. Bu durum genellikle geçici bir süre devam eder. Ancak, bir aydan sonra hala devam ediyorsa, bu durumun izlem protokolüne dahil edilmesi gerekmektedir.

Tiroid ameliyatından sonra, öncelikle erken dönemde, yani ameliyattan bir ay sonra, hastanın tiroid hormon düzeylerine bakmak önemlidir. Özellikle serbest T4 hormonu ve tiroidi uyaran hormon (TSH) düzeylerine dikkat edilmelidir. Bu dönemde kalsiyum seviyesinin ölçülmesi de önemlidir, çünkü bu değerler hastanın genel durumu ve izlenecek tedavi protokolü hakkında fikir verir. Tiroid hormon seviyeleri, hastanın hormon ihtiyacını ayarlamak için önemlidir.

Başlangıçta, tiroid hormon düzeyleri aylık olarak takip edilip ayarlandıktan sonra, izlem sıklığı altı ayda bir ve daha sonra yılda bir olacak şekilde değiştirilebilir. Ancak, kişi tiroid ameliyatından sonra ömür boyu tiroid hormonlarını kullanmak zorundadır. Hamilelik, emzirme dönemi ya da herhangi bir özel durum fark etmeksizin bu ilaçların kullanımı kesilmemelidir. Bununla birlikte, kalsiyum seviyesini de yılda bir kez kontrol etmekte fayda vardır.