Pilonidal sinüs, kıl dönmesi olarak da bilinen bir hastalıktır. Genellikle kıl köklerinin tıkanması sonucu oluşum gösterebilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, yara bakımı ve ameliyat yer alır. Ameliyat, sinüsün tamamen çıkarılmasını içerebilir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile pilonidal sinüs sorunları kontrol altına alınabilir ve iyileşme sağlanabilir.

Pilonidal Sinüs Nedir?

Pilonidal sinüs, kuyruk sokumu bölgesinde oluşan bir hastalıktır. Kılların cildin alt dokusunda iltihaplanması sonucunda oluşan bir kisttir. Kuyruk sokumu bölgesindeki kılların deri altında birikmesiyle başlar. Bu bölgede meydana gelen sürtünme, kıl köklerinin tıkanmasına ve enfeksiyon oluşumuna yol açar. Sonrasında cilt altında bir kist veya apse oluşur. Bu kist bir sinüs haline gelir ve deri yüzeyine bir veya daha fazla açıklıkla bağlanır.

Pilonidal Sinüs Tanısı Nasıl Konulur?

Pilonidal sinüs tanısı fiziki muayene ile konulabilir. Doktor, kuyruk sokumu bölgesini dikkatli inceler. Açıklıklar genellikle gözle görülür. Kızarıklık, şişlik, irin, akıntı belirtileri aranır. Hastada meydana gelen semptomlar değerlendirilir. Ağrı, hassasiyet ile ilişkili olan bu hastalığın öyküsü tanı koymada yardımcıdır.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Nedir?

Pilonidal sinüs ameliyatı, bu sorunun cerrahi yollarla tedavi edilmesidir. Ameliyatın hedefi, sinüsü temizlemek, enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve sinüsün tekrar oluşmasını önlemektir. Bu hastalık kılların cilt altında toplanması sonucu oluşur ve sadece kaşıntı gibi belirtiler gösterdiğinde ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir. Enfeksiyon kaptıktan sonra ağrı, irinli akıntı, apse gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumda ameliyat bir tedavi seçeneği olarak görülür.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Pilonidal sinüs ameliyatı, genellikle lokal anestezi altında yapılır. Kuyruk sokumu bölgesi uyuşturulur. Sinüsün olduğu bölgede bir kesi yapılır. Bu kesinin boyutu, sinüsün yaygınlığına ve kistin boyutuna göre değişebilir. Sinüsün içi dikkatlice temizlenir ve kist tamamen çıkarılır. İçeride biriken irin, sıvı, kıl kökleri temizlenir.

Kist çıkarıldıktan sonra yara bölgesi temizlenir, gereken durumlarda drenaj tüpü yerleştirilerek biriken sıvılar ve irin bu yöntemle dışarıya akıtılır. Yaranın kapatılması için farklı yöntemler kullanılabilir. Yaranın doğal olarak kapanması, dikişle kapatılması veya deri grefti yöntemleri bulunur.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci

Pilonidal sinüs ameliyatı öncesinde genel olarak bazı testler istenebilir. Genel sağlık durumunu değerlendirmek için kan ve idrar testleri istenebilir. Anestezi uzmanı tarafından da hasta muayene edilmelidir. Son beş gün içerisinde aspirin vb. kan sulandırıcı ilaç kullanılmamış olmalıdır. Hasta ameliyattan önceki gece su dahil bir şey yiyip içmemeli, aç gelmelidir. Vücudun iyice temizlenip, tüylerin tıraş edilmesi istenebilir.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sırasında Neler Olur?

Pilonidal sinüs ameliyatı sırasında öncelikle hastaya anestezi verilir. Genellikle bu lokal anestezi olarak tercih edilir. Cerrah ameliyat sırasında o bölgeye kesi yapar ve sinüsle kist dikkatli şekilde çıkartılır. İçeride kalmış kıl kökleri ve irinler temizlenir. Gerekirse drenaj sistemiyle irin ve sıvılar boşaltılır. Sinüs temizlendikten sonra yara dikiş atılarak kapatılır. Bazı durumlarda ise yaranın kendiliğinden kapanması beklenir.

pilonidal-sinus-nedir

pilonidal-sinus-ameliyati-nedir

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Pilonidal sinüs ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde ilk birkaç gün boyunca yara bölgesinde ağrı ve şişlik ile karşılaşılır. Bu dönemde o bölgeyi kuru ve temiz tutmak gerekir. Böylelikle enfeksiyon riski azaltılır. Dikkatli bir şekilde düzenli olarak pansuman değiştirilir. Bölgeye baskı yapmamak ve ağır hareketlerden kaçınmak gerekir. İyileşme süreci birkaç hafta sürebilir, bu süre hastaya göre değişir. Yara çevresinde hafif bir şişlik, kızarıklık görülebilir. Bazı insanların iyileşme süreci uzun olabilir bazı insanların kısa sürebilir.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sonrası

Pilonidal sinüs ameliyatı sonrası düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmelidir. Doktorunuzun önerilerine uyduğunuz takdirde ameliyat sonrası süreç daha hızlı ve kolay şekilde ilerleyecektir. Uzun süre araba kullanmak ya da oturmak da sıkıntılara yol açabilir. Hastaların, beslenmeye dikkat ederek uzun süre tuvalette kalmayacak şekilde sağlıklı bir bağırsak hareketi oluşturması gerekir.

Ameliyat sonrası kabızlık en istenmeyen durumlardan birisidir. İshal de aynı şekilde yara bölgesinin temiz tutulması açısından dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bölgedeki kılların epilasyon gibi yöntemlerle temizlenmesi, tekrardan bu hastalığın oluşmasını engellemek için önemlidir.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları

Pilonidal sinüs ameliyatı riskleri ve komplikasyonları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Bu hastalığın tedavisinde enfeksiyon riski bulunmaktadır. Özellikle ameliyat sonrası dönemde yara bakımına dikkat etmek gerekir.
  • Ameliyat sırasında ve sonrasında kanama riski bulunmaktadır.
  • Yara iyileşmesiyle ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Yara açılabilir, yetersiz iyileşme görülebilir.
  • Ameliyat sonrası yara bölgesinde sıvı birikimi görülebilir. Bu şekilde enfeksiyon riski artar, yaranın iyileşmesi gecikebilir.
  • Ameliyat sonrası ağrı, hassasiyet, rahatsızlık hisleri oluşabilir ancak kısa süreli olabilir.
  • Yara bölgesinde doku iyileşmesinin bir parçası olarak skar oluşumu meydana gelebilir.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pilonidal sinüs ameliyatı sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunur.

  • Yara bakımı
  • Hijyen
  • Ağır aktivitelerden kaçınmak
  • Önerilen ilaçların kullanımı
  • Sağlıklı bir beslenme
  • Düzenli doktor kontrolü
  • Sigara ve alkol kullanımı konularında dikkatli olunmalıdır.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Fiyatları

Pilonidal sinüs ameliyatı fiyatları hastalığın ciddiyetine, oluşan kistin büyüklüğüne, doktorun deneyimine göre değişiklik gösterir. Hastalığın tanısında kullanılmak için istenen ek testler bile bu ameliyatın fiyatını etkileyecektir. Pilonidal sinüs ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir