Anal fissür makatta çatlak olarak da tanımlanmakta...
Pankreas kanseri, sindirim sürecinde işlevi bulunan ve hormon salgılayan pankreas organında kanserli hücre bulunmasıdır. Erken aşamada fark edilmeyebilir, ilerleyince de tedavisi zorlaşabilir. Çoğu hasta için cerrahi yöntem ile tedavi uygulanmaktadır. Ameliyat ile kanserli doku çıkarılır, hatta kanserin yayılmasını kontrol etmek veya diğer organların da bir kısmını almak gerekebilir.
İçindekiler
- Pankreas Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
- Pankreas Kanseri Ameliyatı Nedir?
- Pankreas Kanserinde Whipple Yöntemi
- Pankreas Kanseri Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci
- Pankreas Kanseri Ameliyatı Sırasında Neler Olur?
- Pankreas Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
- Pankreas Kanseri Ameliyatı Sonrası Takip ve Tedavi
- Pankreas Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları
- Pankreas Kanseri Ameliyatı Sonrası
Pankreas Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Pankreas kanseri tanısı, tıbbi testler ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak konulabilir. Doktor semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi değerlendirecek ve bu hastalığın riskini sorgulayacaktır. Kan testleri ile bu kanserin bir belirtisi olan maddelerin seviyeleri ölçülür. Görüntüleme yöntemlerinde de ultrason ile karın bölgesi görüntülenir. MR ile değerlendirmeler yapılır.
Pankreas Kanseri Ameliyatı Nedir?
Pankreas kanseri ameliyatı, pankreastaki kanserli dokuyu çıkarmayı amaçlayan bir cerrahi prosedürdür. Ameliyat için kanserin erken evresinde olan ve çevre dokulara yayılmamış durumlardaki vakalar tercih edilir. Genel anestezi altında yapılan bu operasyon uzun sürer ve olası komplikasyonlara açıktır. Bu işlem karmaşıktır ve deneyimli, tecrübeli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. Ameliyatta kanserli doku tamamen çıkarılamasa da kontrol altına alınabilir.
Pankreas Kanserinde Whipple Yöntemi
Pankreas kanserinde whipple yöntemi çok yaygın olarak kullanılır. Ameliyatta, pankreasın baş kısmı, yakınındaki safra kesesi, safra kanalı ve ince bağırsağın bir bölümü çıkarılır. Bağırsaklar bu ameliyatla yeniden düzenlenir ve sindirim süreci devam eder. Hastalar için en çok kullanılan yöntemdir ve başarılı sonuçlar elde edilir. Kanserin diğer organlara yayılması durdurulmuş olur.
Pankreas Kanseri Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci
Pankreas ameliyatı öncesi hazırlık süreci, ameliyatın başarılı geçmesi için önemlidir. ;Ameliyat öncesinde doktorunuz detaylı bir tıbbi değerlendirme yapacaktır. Testler, görüntüleme yöntemleri, genel sağlık durumu birlikte değerlendirilir. Sigara, iyileşme süreçlerini olumsuz etkileyen bir yöntem olduğu için bırakılması önerilir. Sağlıklı bir beslenme düzeni, ağrı yönetimi için kullanılacak ilaçların planlanması, psikolojik olarak ameliyata hazırlıklı olmak önemlidir.
Cerrahi bir operasyon olduğu için ameliyata hazırlık sürecinde hastanın kansızlık sorunu yaşanmaması için çaba gösterilir. Kan veya demir serumu verilmelidir. Hastanın bu süreçte hem psikolojik olarak hem de genel sağlık olarak hazır olması gerekir. Bunun için gereken tedbirler alınır.
Pankreas Kanseri Ameliyatı Sırasında Neler Olur?
Pankreas kanseri ameliyatı karmaşık ve tecrübe gerektiren bir operasyondur. Bu nedenle doktorun deneyimli olmasına dikkat edilmelidir. Bu ameliyatta Whipple yöntemi sıklıkla kullanılır. Bu yöntemde kanserin diğer organlara sıçraması durumu göz önünde bulundurularak ameliyat planlanır. Ameliyatla bağırsağın ve midenin bir kısmı, pankreasın kanser yayılmış bölgeleri, safra yolunun bir kısmı, safra kesesi, pankreas etrafındaki lenf bezleri çıkartılır.
Bu ameliyat yöntemi açık şekilde yapılabildiği gibi laparoskopik veya robotik yöntemle yapılabilir. Pankeas kanseri ameliyatında kanserin bazı damarları etkilemesi durumunda bu damarlarla ilgili işlemlerin de yapılması gerekebilir. Bu ameliyatın karmaşıklığı birçok organı ilgilendirmesiyle ilgilidir. İşlemler yapılırken diğer organların işlevlerini de etkilemeden dikkat ederek yapılmalıdır. Bu noktada da deneyimli cerrahlar gerekir.
Pankreas Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Pankreas kanseri ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde beslenme ve hasta bakımı önem taşır. Ameliyattan sonra pankreas enzimi azaldığı için insülin dengesi de bozulur. Şekerli, yağlı gıdalar zararlı olacağı için tüketilmemelidir. Gün içerisinde çok öğün yemek ve bol su içilerek, ek vitaminler de alınarak bu süreç geçirilmelidir. Aşırı lifli veya gaz yapacak gıdalar tercih edilmemelidir. Yemeklerden önce ve sonra sıvı tüketilmelidir.
Ameliyat sonrası ağrı kontrolü önemlidir. Doktorun önerdiği ilaçlar işe yarayacak ve rahat bir iyileşme süreci geçirmenize yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonra bir süre dinlenmek ve zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak gerekir. Daha sonrasında yavaşça günlük aktivitelere dönüş yapabilirsiniz. İyileşme süreci hastaya göre değişse de genelde zor bir ameliyat olduğu için uzun süreli bir iyileşme süreci geçirilebilir.
Pankreas Kanseri Ameliyatı Sonrası Takip ve Tedavi
Pankreas kanseri ameliyatı sonrası takip ve tedavi ile hastanın süreci takip edilerek, olası komplikasyonlar saptanır ve gerekirse ek tedavi seçenekleri uygulanır. Düzenli olarak takip muayeneleri alınır. Bu muayenelerde iyileşme süreci değerlendirilir. Pankreas kanseri ameliyatı sonrasında bazı hastalara radyoterapi önerilebilir. Ameliyata ek tedavi olarak kullanılabilir.
Hastanın ameliyat sonrasında diyabet ve metabolizma durumları da gözlemlenir. Yetersiz besin ya da eksik vitamin alıp almadığı kontrol edilir. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek bir sorun olup olmadığı belirlenir.
Pankreas Kanseri Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları
Pankreas kanseri ameliyatı riskleri ve komplikasyonları arasında en sık olarak ağrı görülür. Bunun dışında yara oluşumu, kanama, enfeksiyon, fıtıklaşma, fistül oluşumu gibi durumlar ortaya çıkabilir. Nadir olarak bağırsak tıkanması, yaralanması gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Ameliyat sonrası safra ve pankreas salgılarının geçmesi için yapılan yeni yollarda sızıntılar görülebilir. Burada en çok pankreas sıvıları sızıntı yapar. Bu sızıntı kontrol altına alınamadığında hastanın hayatını tehlikeye atabilir.
Pankreas Kanseri Ameliyatı Sonrası
Pankreas kanseri ameliyatı sonrası hastalar, iyileşme sürecine odaklanır. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Ameliyat sonrasında diyete özen gösterilmesi gerekir. Sıvı ve protein içerek yiyecekler tüketilmelidir. İlk başlarda hafif egzersizler, sonrasında yavaş yavaş artan aktiviteler önerilir. Ağrılar mutlaka yaşanacaktır, bunlar için önceden alınacak önlemler ile alınacaklar ilaçlar hastaya uygun belirlenmelidir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Reflü Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Reflü kelime anlamı olarak ‘geriye akım’ demektir....
Hemoroid Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hemoroid tedavisi son yıllarda farklı yöntemler il...