Göbek fıtığı, genelde göbek çukurunun içerisinde v...
Pankreas; pek çok kişinin hakkında çok az bilgi sahibi olduğu ancak vücudumuz için önemi büyük bir organdır. Sindirime yardımcı olmaktadır ve çeşitli hormonları salgılayarak metabolik dengeyi düzenlemektedir. Pankreasta en sık sağlık problemi pankreas kanseridir.
Pankreas Nedir?
Üst karında bulunan ve metabolizma sağlığı için oldukça önemli bir organ olan pankreasın fonksiyonu pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Bu nedenle pankreas nedir sorusu ile çokça karşılaşılmaktadır. Pankreas karnın üst bölümünde midenin arkasında bulunan ince uzun bir organdır. Temel görevi alınan besinlerden elde edilen glukozun kandaki oranını düzenlemektir. Sindirime yardımcı olmasının yanı sıra çeşitli hormonlar salgılayarak metabolik dengeyi düzenlemektedir.
Pankreas; mide, on iki parmak bağırsağı ve safra kesesi ile komşu organdır ve herhangi bir hasar genel sağlık durumunu önemli derecede etkileyebilmektedir.
Pankreas Ne İşe Yarar?
- Pankreasın görevleri endokrin ve ekzokrin işlevler olarak iki grupta incelenebilmektedir.
- Ekzokrin işlevleri; besin yolu ile alınan karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin parçalanmasını sağlayan enzimlerin üretiminde etkendir.
- Endokrin işlevleri; kandaki şeker düzeyini düzenlemektedir.
Pankreas Kanseri Nedir?
Pankreas kanseri yapılan araştırmalar sonucunda en ölümcül dördüncü kanser olarak tanımlanmaktadır. Gerek teşhis ve tedavisinin oldukça zor olması gerekse de bu bölgedeki kanserli hücrelerin yayılım hızlarının yüksek olması hastalar açısından büyük risk oluşturmaktadır.
Pankreastaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile gelişen pankreas kanserinin türleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Bölgesel olarak ilerlemiş
- Geniş alana yayılmış (metastatik)
- Tekrarlamış (nüks)
- Rezektabl (ameliyat için uyun)
Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Pankreas kanserinde belirtiler ilk evrede herhangi bir şikayete neden olmamaktadır. Bu nedenle rutin kontrollerini aksatan kişilerde genellikle erken tanı mümkün olamamaktadır. Bununla birlikte başlıca belirtiler ise şöyledir;
- Halsizlik ve kronik yorgunluk
- Kaşıntı
- Varis
- Öğün sonrasında karın ağrısı
- Gaz sancısı ve şişkinlik
- İştah kaybı
- İdrarda renk değişimi ve kanlı idrar
- Karaciğerde ve safra kesesinde büyüme
Pankreas Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Pankreas kanseri tedavi yöntemlerinin başında oluşan tümörün cerrahi yöntemler ile çıkarılması gelmektedir. Günümüzde pankreas kanseri tedavisi sürecinde pek çok hastaya kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarına da ihtiyaç duyulmaktadır.
Pankreas organı lenf damarlarına yakın olması sebebi ile kanserin yayılma riski oldukça fazladır. Bu nedenle tedavi öncesi, süreci ve sonrasında gerekli tüm önlemlerin alınmaktadır. Aynı zamanda pankreas kanserine karşı alınabilecek birtakım önlemler de bulunmaktadır.
Bunlar;
- İdeal kilonun korunması
- Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin tüketilmemesi
- Diyabetin kontrol altına alınması
- Ailede kanser görülen kişilerin rutin kontrollerini aksatmaması
Pankreas Enzimleri
Pankreas; genel sağlığın sürdürülmesini sağlayan pek çok enzim salgılamaktadır. Bu enzimlerden en bilineni amilazdır. Sindirim sistemi enzimi olan amilazın test sonuçlarında yüksek çıkması; pankreas ve akciğer kanserinin, peptik ülserin, tükürük bezi tümörlerinin ya da dış gebeliğin habercisi olabilmektedir.
Pankreas enzimlerinin bir diğeri de lipazdır. Kanda lipaz yüksekliği; iştah kaybına, mide bulantısı ve kusmaya, ishal ve yüksek ateşe ve kronik yorgunluk problemlerine neden olabilmektedir.
Reflü Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.berkhansavascin.com.tr/reflu-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri
Pankreas, midenin arkasında bulunur. Pankreas sindirim için gereken enzimleri üretmekten sorumludur. Ayrıca bu enzimleri kanal vasıtası ile ince bağırsakların ilk bölümü olan duodenuma aktaran, hem de kan şekerinin düzenlenmesi için gereken hormonları üreten bir salgı organı olarak ifade edilir. Pankreasta bir problem olduğunu gösteren belirtiler arasında şunlar sayılabilir; Pankreas kanseri yukarıda sayılan belirtilerle ortaya çıkabilir. Her kanserde olduğu gibi pankreas kanserinde de erken tanı ve tedavi büyük önem taşır. Pankreasın bulunduğu bölgenin dış katmanında yer alan kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli sancı, ağrılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak biçiminde yayılan karın ağrısı görülebilir. Kaşıntı pankreasta problem olduğuna dair önemli bir gösterge olabilir. Özellikle pankreas başı ve ampulla vateri kanserinin erken ve sık görülen bir semptomu olabilir. Birçok kişi, çok şikayetçi olduğu kaşıntıdan ötürü doktora başvururlar. Kaşıntı pankreasta problem olduğuna dair önemli bir gösterge olabilir. Özellikle pankreas başı ve ampulla vateri kanserinin erken ve sık görülen bir semptomu olabilir. Birçok kişi, çok şikayetçi olduğu kaşıntıdan ötürü doktora başvururlar. Pankreas olmadan yaşamak mümkündür fakat, tüm pankreas alındığında, insülin üreten hücreler de alınmış olur ve hastalar yaşamları boyunca sürekli insülin takviyesine ihtiyaç duyar. Pankreasın iltihaplandığı pankreatit durumunda gaz sancısına görülebilir. Pankreas Nerede?
Pankreas Sorun Olduğu NasIl Anlaşılır?
Pankreas Kanserinin İlk Belirtileri Nelerdir?
Pankreas Ağrısı Nasıl ve Nereye Vurur?
Pankreas Kanserinde Kaşıntı Nerelerde Olur?
Pankreas Görevini Yapmazsa Ne Olur?
Pankreas Olmadan İnsan Yaşayabilir mi?
Pankreas Hastalıkları Gaz Yapar mı?