Ofis hastalıkları, özellikle masa başı çalışanlarında görülen ağrılar ve rahatsızlıklardır. Gelişten teknolojinin birçok yararı olsa da bilgisayar ve telefon gibi aletleri kullanarak çalışanlar için sorunlar da gelişmektedir. Ofis hastalıklarının görülme sıklığı %20-25’lere varan oranlardadır. Ofis hastalıklarının önlenmesi için ofis ortamının iyileştirilmesi ve ofis egzersizleri önerilebilir.

Kötü bir pozisyonda çalışmak veya sürekli tekrarlayan hareketlerde bulunmak ofis hastalıklarını ortaya çıkarmaktadır. Ofis hastalıkları iş verimliliğinde de azalmaya yol açabilir. En çok bilgisayar kullanarak iş yapan masa başı çalışanlarının şikayetçi olduğu bir durumdur. Hem gözlerde hem de el, kol, boyun, bel, sırt gibi bölgelerde sorunlar görülebilir.

Ofis Hastalıkları Neden Olur?

Ofis hastalıkları; masa başı çalışma düzeni nedeniyle gün boyunca daha az hareket etme ve yanlış oturma pozisyonları nedeniyle ortaya çıkan kas ve iskelet sistemiyle ilgili rahatsızlıklardır. Sürekli olarak yazı yazma, bilgisayar faresi kullanma gibi durumlar nedeniyle el ve el bileğinde, kollarda sorunlar ortaya çıkabilir. Oturulan sandalyelerde bel desteğinin bulunmaması veya beli sandalyeye yaslamadan ileriye doğru eğilerek oturma gibi alışkanlıklar da bel ve boyun sorunlarına neden olmaktadır.

Ofis Çalışanlarında Kas İskelet Sistemi Sorunları

Ofis çalışanlarında en çok görülen kas ve iskelet sistemiyle ilgili sorunlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

  • Karpal tünel sendromu
  • Gergin boyun sendromu
  • Boyun düzleşmesi
  • Bel ağrısı
  • El bileği ve baş parmakta tendon problemleri
  • Omuzda ve dirsekte tendon iltihaplanması
  • Göz kuruluğu

hareketsiz-ofis-hayati-icin-ne-yapmali

ofis-hastaliklarindan-korunmak-icin-ne-yapilmali

Hareketsiz Ofis Hayatı İçin Ne Yapmalı?

Hareketsiz ofis hayatından yorgun bir şekilde eve dönünce de oturup dinlenmek istemek ve yine hareketsiz bir şekilde günü tamamlamak, hareketsizliğin getirdiği kas ve eklem ağrılarına, psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Bunu engelleyebilmek için ofis ortamında çalışma düzenini değiştirmek bir başlangıç olacaktır. Yoğun iş nedeniyle mola vermeden sürekli masa başında çalışmak aynı zamanda verimliliği de azaltmaktadır. İş yerindeki ergonomik çalışma ortamı sağlanmalı, sağlıklı bir ortam oluşturulmalıdır. Ofiste uzun süre oturmak gerektiğinde mutlaka saatte bir ayağa kalkıp dolaşım sistemi uyarılmalıdır. Otururken sırt ve bel desteği olmalıdır. Ayakta yapılan bir işte mutlaka mola verilip sırtı yaslayacak bir oturma alanı yaratılmalıdır. Hareketsiz bir ofis hayatı için; ofiste yapılabilecek egzersizler önerilmektedir.

  • 90 derecelik bir açı ile oturulmalıdır.
  • Boyun sağlığı için belirli saatler çalıştıktan sonra vücudun sabit durarak sadece başın sağa sola hareket ettirilmesi gerekir.
  • Bel desteği sağlanmalıdır.
  • Saatte bir müsait olunduğunda mola verilerek ayakta durulmalıdır.
  • Sürekli olarak bilgisayara bakmak gözleri yoracağı için yarım saatte bir uzak bir noktaya bir süre bakılmalıdır.
  • Saatte bir olmak üzere omuzlar geriye doğru çekilip bırakılarak omuz hareketliliği sağlanmalıdır.

Ofis Hastalıklarından Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Ofis hastalıkları; klavye ve bilgisayar faresinin düzenli kullanılmasına, otururken kötü bir pozisyonun tercih edilmesine, çalışırken ara verilmemesine, dirsek ve elin konumuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ofis hastalıklarından korunmak için çalışma ortamının uygun bir hale getirilmesi gerekir. Bu problemlerin oluşumunu en aza indirmek için masanın, sandalyenin, yüksekliğin, sırt desteğinin konumları çok önemlidir.

Ofis Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Ofis hastalıkları öncelikle ofis ortamında minik egzersizler yapılarak, çalışma ortamına yeni bir düzenleme getirilerek ve hareketsizlikten kaçınarak tedavi edilir. Buna ek olarak sağlıklı beslenmek, ofis dışında yürüyüşler, egzersizler yapmak faydalı olacaktır. Eğer ilerlemiş ve tıbbi tedavi gerektiren bir sağlık sorunu oluştuysa, ilgili doktorlara muayene olunmalıdır. Sinir sıkışmaları, kas ağrıları, karpal tünel sendromu, boyun fıtığı gibi sorunlar olabilecek en erken zamanda tedavi edilmelidir. Bu rahatsızlıklar zaman ilerledikçe tedavisi zor bir duruma gelebilir. İlaçla tedavi, fizik tedavi, özel cihazlarla tedaviler sağlanabilir. Uzun zaman süren ve iyileşmeyen bu rahatsızlıklar için doktor müdahalesi gerekli duruma gelebilir.

Fıtık hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.berkhansavascin.com.tr/fitik

Bunlar da İlginizi Çekebilir