Göbek fıtığı nasıl tedavi edilir | Op. Dr. Berkhan Savaşçın

Göbek fıtığı, ya da tıptaki adıyla "umblikal herni," aslında karın içi basıncının arttığı koşullarda oluşur. Karının yapısal özelliği gereği, karının belirli noktalarında karın kasları o tabakada devam etmez ve orada bizim "fasya" dediğimiz düz, beyaz, sağlam bir tabaka, karın zarı ile (periton) yapışır. İşte bu noktalarda fıtıklaşma ihtimali daha yüksektir. Bu genellikle karnın orta çizgisini ve kasıkları içerir, ayrıca bacağa giden damarların geçtiği alanı da kapsar. Bu bölgelerde fıtık olma ihtimali daha yüksektir. Göbek deliği de bu alanlardan bir tanesidir. Karın içi basıncı arttığında, bu alanda, göbek deliğinin bulunduğu bölgedeki fasya açılırsa, karın zarı arkasındaki veya önündeki yağ dokusuyla birlikte, kimi zaman da fıtığın büyüklüğüne göre bağırsakları da içine alacak şekilde bu delikten dışarı çıkar ve göbek deliğimizi büyütür. İşte buna göbek fıtığı denir.

Göbek fıtığının oluşmasında karın içi basıncının yüksek olduğunu söylüyorsak, o zaman “Kimlerde olur?” sorusunun cevabını sıralamak kolaylaşır. Öncelikle hamilelik, göbek fıtığı oluşması açısından önemli bir nedendir. Çünkü hamilelikte karın içi basıncı çok yükseldiği için bu alandaki zayıflıklarla göbek fıtığı görülmesi yüksek ihtimaldir. Ayrıca safra kesesi taşları da karın içi basıncını yükselttiği için göbek fıtığının önemli nedenlerinden biridir. Hatta göbek fıtığı olan kişilere, göbek fıtığı cerrahisi planlanmadan önce, ameliyatı planlanmadan önce muhakkak safra kesesinde taş olup olmadığının ortaya konması ve varsa fıtık ameliyatı esnasında bu sorunun da çözülmesi mutlak şarttır. Aksi takdirde, göbek fıtığının ameliyat sonrası tekrarlama ihtimali yükselecektir.

Bunun dışında, karın içi basıncını artıran diğer nedenler, örneğin kabızlık, aşırı ıkınma, ağırlık kaldırma gibi sebepler, diğer fıtıklarda olduğu gibi göbek fıtığının nedenleri arasında yer almaktadır. Şunu bilmeliyiz ki, göbek deliği dediğimiz, yani göbeğimizin hemen arkasındaki fasya doğum esnasında kapalı değildir; kordonun geçtiği alandır. Ancak doğumdan sonra, 18 ay ile 24 ay içerisinde kapanır. Doğum sonrası bu süre içerisinde göbek fıtığı, o bölgenin zayıf olmasına bağlı olarak, ileri yaşlarda göbek fıtığına adeta ön hazırlık yapılmış gibi olur. Ancak genellikle karın içi basıncı artmadıkça burada fıtık ortaya çıkmaz. Hamilelik ve safra kesesi taşı dışında, eğer yükümüzü çok yükseltirsek, yalnızca kaldırmak değil, ağır bir eşyayı çekersek, ağır bir eşyayı itersek ve ağır bir şeyi yerinden oynatsak dahi fıtık olma ihtimalimiz yükselecektir. Yapmamız gereken, mutlaka ve mutlak ağır bir yükü desteksiz ve fizyolojik koşullara uygun olmadan bulunduğu yerden oynatmamaktır. Onun dışında, gerek hamilelik gerekse safra kesesi taşları, elimizde olup önleyebileceğimiz nedenlerden değildir.