Tiroid nodülü, tiroid bezi içerisinde yer alan ve ...
Dalak; karın bölgesinin sol üstünde (midenin sol tarafında) 9. Ve 12. Omurgalar arasında bulunan organdır. Süngere benzeyen bir yapıya sahip olan dalağın rengi mordur. Fonksiyonel açıdan dolaşım, bağışıklık ve lenf sistemlerinin bir parçasıdır. Kanda dolaşan hücrelerin temizlenmesinde görevli dalakta bazı durumlarda ağrı hissi açığa çıkabilmektedir.
Dalak ağrısı ve dalak hastalıklarına geçmeden önce özelliklerine değinmek gerekmektedir. Dalağın özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Bağışıklık sisteminin düzenlenmesini sağlamaktadır. Antikor üretiminde ve bakteri ile virüslerin uzaklaştırılmasında yardımcıdır.
- Kandaki yaşlı ya da bozuk alyuvarları ayıklayarak kanın filtre edilmesini sağlamaktadır.
- Kan hücrelerinin depolanmasına yardımcı olmaktadır.
- Lenfosit üretiminde ve plazma hacminin düzenlenmesinde etkilidir.
İçindekiler
Dalak Büyümesi Nedir?
Dalak büyümesi, dalak hacminin çeşitli nedenler ile büyümesi olarak tanımlanmakla birlikte; fiziksel efor sırasında ağrı ve kasılmaya neden olmaktadır.
Dalak büyümesinde başlıca nedenler; talasemi ve sferositoz nedenleri ile alyuvarlarda fazla yıkım olabileceği gibi, siroz ya da lösemi gibi nedenler ile toplar damar tıkanıkları yaşanmasıdır. Aynı zamanda dalakta tümör oluşumu ya da dalağın tutulumu olarak tanımlanan sarkoidoz ve amiloidoz hastalıkları ya da dalak kisti problemleridir.
Dalak büyümesi problemi genellikle rutin kontroller sırasında fark edilmektedir. Çoğu hastada herhangi bir semptoma neden olmayan dalak büyümesi; tüm vücut fonksiyonlarını önemli derecede etkilemektedir. Bu nedenle rutin kontroller aksatılmamalıdır.
Dalak Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Dalak büyümesinde nedenler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Anemi
- Yorgunluk ve halsizlik
- Sık sık enfeksiyona maruz kalınması
- Mide üzerinde şişkinlik ve baskı hissetme
- Karın üst bölgesinde ağrı ve omuza kadara yayılan yanma hissi
Dalak büyümesinde açığa çıkan şikayetlerin her biri önemsenmeli ve ertelemeden alanında tecrübeli bir hekime başvurulması gerekmektedir. Dalak büyümesinde tedavi süreci geciktiğinde ya da yanlış tedavi uygulandığında dalak yırtılması problemi yaşanabilmektedir.
Dalak Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dalak büyümesi tedavisinde planlama sürecinde uygulanan tanı yöntemleri çok önemlidir. Dalak büyümesi teşhisi sırasında kan testleri, MR, CT, BT ve ultrason tekniklerinden faydalanılmaktadır. Bununla birlikte genel muayene uygulanmaktadır.
Dala büyümesi tedavisinde birincil yöntem takiptir. Ve problemin nedenlerinin araştırılmasıdır. Antibiyotik ile tedavi süreci yaşanabilmekte ancak önemli derecede fonksiyon kaybı yaşanması durumunda ise dalağın çıkartılması işlemi uygulanabilmektedir. Dalağın cerrahi yöntemler ile çıkartılması splenektomi olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte ameliyat kararı oldukça önemlidir. Öyle ki dalaksız aktif bir hayat yaşanabileceği gibi hasta; enfeksiyonlara daha açık hale gelmektedir.
Dalak Ağrısı Tedavisi Nelerdir?
Dalak ağrısı tedavisinde öncelikle dalak ağrısına neden olan faktörler incelenmektedir. Genellikle dalak ağrısı, dalak büyümesinin sonucunda açığa çıkan bir şikayettir. Dalak büyümesinde günümüzde laparoskopik yöntem ile dalağın çıkartılması işlemi uygulanabilmektedir.
Dalak hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.berkhansavascin.com.tr/dalak
Dalak büyümesi bazı durumlarda semptom göstermez ancak aksi durumda şu belirtiler yaşanabilir: Sol üst karın bölgesinden sol omuza doğru yayılabilen ağrı hissi yaşanabilir. Mideye yaptığı baskıdan dolayı yemek yemeden veya az yemek yedikten sonra şişkinlik hissedilebilir ya da kişi çok hızlı doyabilir. Dalak işlevsel açıdan bağışıklık, dolaşım ve lenf sistemlerinin bir parçasıdır. Kanda dolaşan hücrelerin temizlenmesinden sorumlu görevli olan dalakta bazı durumlarda sancı hissi açığa çıkabilir. Dalak büyümesi, kan dolaşımındaki sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin, trombositlerin ve beyaz hücrelerin sayısının azalmasına sebep olarak daha sık enfeksiyon geçirilmesine neden olur. Enfeksiyonun dışında anemi ve artan kanama da oluşabilecek komplikasyonlar arasındadır. Dalak ile ilişkili ağrıların hissedildiği yerler genellikle çok net değildir ancak karnın sol üst kısmında ya da sırtta şişkinlik ve ağrı görülebilir. Dalak ile ilgili ağrı ve şikayetlerde başvurmanız gereken bölüm Hematoloji polikliniğidir. Hastalığın tespiti durumunda seviyesine ve sebebine bağlı olarak dahiliye ya da genel cerrahi bölümleri de gerekli tetkik ve kontrolleri yapabilir. Dalak büyümesi ve buna bağlı dalak ağrısı nefes darlığı hissetmenize neden olabilir. Dalak büyümesi tedavisinde planlama sürecinde uygulanan tanı yöntemleri oldukça önemlidir. Dalak büyümesi teşhisi için kan testleri, MR, CT, BT ve ultrason tetkiklerinden faydalanılmaktadır. Bununla birlikte genel muayene de yapılır. Dalak tümörleri ender görülür. Bu tümörlerin pek çoğu dalağın kendi dokusundan kaynaklanan tümörlerdir ve bunun yanı sıra lenf ve kan kanserleri başta olmak üzere başka tümörlerin dalağa yayılması neticesinde ortaya çıkar. Bu durumda cerrahi bir tedavi gerekiyorsa dalağın bütünüyle alınması önerilmektedir. Dalakta kist olup olmadığı kansızlık, halsizlik, aşırı terleme, karında şişlik, çabuk yorulma, sol böğrün alt kaburganın altında el ile bastırıldığı zaman hissedilen şişlik, dalak büyümesi, nefes kesikliği, nefeste tıkanmalar görülür. Dalak alındığında kişi yaşamaya devam eder. Kan hücrelerinin aşırı derecede azaldığı durumlarda, büyüyen dalağın hastayı çok rahatsız ettiği bazı durumlarda dalak çıkarılarak kişinin rahatlaması sağlanabilir.Dalak Ağrısı Nasıl Belli Olur?
Dalak Sancı Yapar mı?
Dalak Büyümesi Ne Gibi Rahatsızlık Yapar?
Dalak Ağrısı Sırta Vurur mu?
Dalak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Dalak Ağrısı Nefes Darlığı Yapar mı?
Dalak Büyümesi Hangi Testlerle Anlaşılır?
Dalak Tümörü Neden Olur?
Dalakta Kist Belirtileri Nelerdir?
Dalak Alındığında Ne Olur?