Apandisitin Patladığı Nasıl Belli olur? Bu belirtiler Varsa Gecikmeyin! | Op. Dr. Berkhan Savaşçın
Apandisit, bir boru veya tükenmez kalem kapağı gibi bir yapı olduğu için ve kalın bağırsağın içine baktığı için, o taraf tıkandığında içinde oluşan sıvı akamayacaktır. Akmayan sıvı, yavaş yavaş apandiksin büyümesine ve gerilmesine neden olacaktır. Bu süreç, adım adım kişide birtakım şikayetlere yol açar. Öncelikle, apandisit ilk gelişmeye başladığında, ağrı genellikle göbek çevresinde bir ağrı şeklinde ortaya çıkar. Kimi zaman bu ağrıya refleks olarak bulantı veya kusma da eşlik edebilir. Ardından, apandisit daha da şişerek duvarını inceltir ve iltihaplanmaya başlar. Bu dönemde, göbek çevresinde başlayan ağrı yavaş yavaş karnın sağ alt kadranı dediğimiz bölgeye doğru yerleşir ve devamlı bir hal alır. Bu bölgede oluşan ağrı, kişinin karın hareket ettirdiği her an şiddetlenerek, aniden artar ve aslında kişiye gerekli uyarıyı verir.
Kimi zaman apandiksin yerleşim yeriyle ilişkili olarak, bu ağrı bacağa ya da sırta vurabilir. Çünkü apandiks, kimi zaman kalın bağırsağın arkasına doğru dönerek yerleşebilir, kimi zaman da ayağa doğru devam eden kasın başlangıç noktasına oturmuş olabilir. Bu durumlarda, ağrı bu bölgelere doğru yayılır. Eğer kişinin önce göbek çevresinde başlayan ağrısı, karnın sağ alt tarafına doğru oturmuşsa, ağrı devamlı bir hal almışsa, başlangıçta ya da devam eden şekilde bulantı ya da kusma varsa, öksürükle, hapşırmayla, ayağını yere vurmakla veya zıplamakla ağrı aniden şiddetleniyorsa, apandisit olma ihtimalinin yüksek olduğunu bilmeliyiz.
Tıkanan apandisit iyice şiştikten sonra, duvar iyice inceldiğinde, artık duvarındaki damarlar yeterince beslenemez ve bu beslenmeyen alanda bir delik açılabilir. Buna halk arasında "apandisit patladı" denir. Apandisitin perforasyonu ya da delinmesi neticesinde, içindeki iltihap o bölgeye yayılır ve o bölgedeki ağrı, ilk patladığı anda bir miktar hafiflese de, kısa süre sonra şiddetle artar ve kişi o bölgeyi kıpırdatamaz hale gelir. Zaten bu denli şiddetli ağrılarda, genellikle ateşin de aşırı yükselmesi sebebiyle doktora başvurulur.
Dikkat etmemiz gereken, karında başlayan ağrının sağ alt karın kadranına yerleşmesi, bulantı ve kusmanın olması, hareketlerimizde, hapşırırken veya öksürürken ağrının şiddetlenmesi ve devamlı bir hal almasıdır. Bu durumda, üç gün içinde, yani 24-72 saat içinde doktora başvurmak gerekir. Çünkü apandisitin yaklaşık üç gün içerisinde, yani 48-72 saatten itibaren delinme ihtimali vardır. Delindikten sonra da apse oluşabilir ve bu durum hayatı tehdit edici bir hal alabilir.