Kanser hastalığının bilinen en eski tedavisi ameli...
Anal fistül, kendi kendine iyileşebilen bir durum değildir. Kendi kendine iyileşmesi beklenirse durum daha kötü bir hale gelebilmektedir. Aynı zamanda bu durum ilerlerse cilt kanserine dönüşebilmekte ve daha kötü bir boyuta doğru ilerleyebilmektedir. Ancak cerrahi tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilen bir sorundur. Bunun yanında destek amaçlı olarak antibiyotik tedavisi de uygulanmaktadır.
Bu durumda uygulanacak olan cerrahi yöntemde ise iltihaplı olan kısmında kazınması gerekmektedir.Eğer tedavi edilmezse daha da kötü bir hale gelerek hastaya daha büyük sorunlar oluşturabilecek bir hastalık oluşturacağı bilinenler arasında yer almaktadır. Bölgede yer alan iltihaplar kansere dönüşebileceğinden dolayı erkenden tedavi edilmesi gerekmektedir.
İçindekiler
Sadece antibiyotik kullanımının ise iyileştirici bir etkisi bulunmamaktadır.
Fistül Nedir?
Fistül Nedir? Makatın iç kısmı ile makatın dışında yer alan cilt arasında iltihaplı kanal biçiminde anormal şekilde olan bir bağlantıdır. Aynı zamanda bazen tek bir kanal olabilmekte iken bazen birçok kanal olabilmektedir. Bu bölgede ise oldukça önemli kısımlar yer almaktadır. İnsan yaşamı için oldukça önemli olan kaslar burada bulunmaktadır. Eğer fistül sorunu ortaya çıkmış ise bundan sonrasında sürekli olarak iltihap akacaktır. Böyle bir durumun kendi kendine düzelmesi çok düşük bir olasılıktır. Bundan dolayı da erkenden tedavi edilmesi gerekmektedir.
Fistül Çeşitleri Nelerdir?
Fistül Çeşitleri Nelerdir? Üç farklı şekilde ortaya çıktığı bilinmektedir. Bunlardan ilki basit perianal fistül olarak bilinmektedir. İkinci çeşidi ise komlike perianal fistüldür. Son çeşidi ise atnalı perianal fistül olarak bilinmektedir. Öncelikle basit perianal fistülde iç ve dış delikler makata en yakın olan olarak gözlemlenmektedir. Dış delik dışarıdan rahatça görülebilmektedir. Eğer doğru bir tedavi uygulanır ise bu durum düzeltilebilmektedir.
Anal Fistül
Anal fistül, makat fistülü olarak da bilinmektedir. Bağırsağın ve makat derisinin arasında bulunan ve doğal olmayan kanalın oluşmasına verilen bir isimdir. Makat kısmında vücutta yer alan dışkı atılmaktadır. Anüsün içerisinde çok fazla sayıda küçük besler yer almaktadır. Bunlarda bazı sıvıları salgılamaktadır. Salgılanan sıvılar ile birlikte dışkı kolayca dışarı atılabilmektedir. Burada bulunan bezler ise dışkının tutulmasını ve atılmasını sağlayan kaslar arasında yer almaktadır. Ancak ıkınma vb. durumlarda burada apse oluşabilmektedir.
Bu apseler zamanla fistül haline gelebilmektedir. Bunlara mutlaka cerrahi yöntemler ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Çünkü kendi kendine iyileşmesi pek mümkün değildir. Kendi kendine iyileşmek yerine daha kötü bir hale dönüşebilmektedir. Muayene edilmesi ve gerekli operasyonların en uygun şekilde uygulanması gerekmektedir. Fistül genelde apse sonrasında oluşmaktadır. Ancak nadiren başka nedenlerden dolayı da ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, travma, tüberküloz nadiren fistül oluşumuna neden olabilmektedir.
Anal Fistül Belirtileri
Anal fistül belirtileri zamanla ortaya çıkarak rahatsız edici bir duruma dönüşebilmektedir. Belirtiler ortaya çıktığında mutlaka hastanın muayene edilmesi ve gerekli tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Bununla birlikte anal fistül belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Deride görünür şekilde fistülün ağızlaşması
- Dışkılama esnasında ağrı
- Makatta ortaya çıkan kokulu irin
- Dışkılama esnasında kanama görülmesi
- Otururken kötüleşen bir ağrı
- Anüs çevresinde şişme, kızarıklık ve hassasiyet
- Makat etrafında iltihaplı akıntı
Anal Fistül Tedavisi
Anal fistül tedavisi için bulunan bazı yöntemler vardır. Cerrahi uygulamalar ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Antibiyotik kullanımı ile de tedavi desteklenmektedir. Ancak sadece antibiyotik kullanımı iyileştirme sağlamamaktadır. Mutlaka cerrahi tedavinin uygulanması ve böylece iyileşme sağlanması gerekmektedir. Belirtileri ortaya çıktığı anca beklenmeden müdahale edilmesi önerilmektedir. Çünkü bu sorun bekledikçe çok daha kötü bir hale dönüşmektedir.
Anal fistüller tedavisi olmaksızın kendiliğinden kapanması pek mümkün değildir. Anal fistüllerin büyük bir bölümü basit fistül olup, fistülotomi yeterli ve etkin bir şekilde tedavi sağlar. Bir fistülün oluşmasının bir sebebi uzun süre iyileşmeyen apseler olabilir. Bu apse, iyileşmeyi önleyen dışkı ve benzeri idrar gibi vücut sıvılarıyla sürekli dolabilir. Apse sonunda cilde, başka bir vücut boşluğuna ya da bir organa doğru uzanarak fistül oluşumuna sebep olabilir. Ender de olsa fistül hastalığı sonucu kanser gelişebilir. Çok uzun süre devam eden fistül rahatsızlığı neticesinde makat bölgesinde oluşan tahribat sonucu kanser oluşabilir. Günümüzün modern imkânları ile lazerle anal fistül tedavi edilmesi imkân sayesinde ağrısız ve kanamasız olarak yapılabilmektedir. Lazerle anal fistül ameliyatında kanama ve ağrı olmadığından dolayı hasta aynı gün taburcu edilebilir ve normal yaşantısına hızlıca dönebilir. Anal fistülün kesin tedavisi cerrahi operasyondur. Antibiyotik tedavisi kişinin hayat kalitesini arttırmak için destek amaçlı kullanılabilir fakat iyileştirici bir etkisi yoktur. Fistül, bir organla başka bir yapı arasında oluşan tüp biçimdeki anormal bir bağlantı olarak ifade edilebilir. Mesane ve vajina gibi iki vücut boşluğunun ya da vücut boşluğu ile cildin bağlantısı şeklinde olabilir. Fistül belirtileri arasında ağrı, kanama, idrar, dışkı ve diğer vücut sıvılarının uygun olmayan yerlerden akıntı yapması olarak sıralanabilir. Fistül Deliği Nasıl Kapanır?
Fistül Hastalığı Neden olur?
Fistül Kansere Dönüşür mü?
Fistül Ameliyatı Zor mudur?
Fistülden Nasıl Kurtulurum?
Fistül Nedir Ne Demek?
Fistül Nedir Belirtileri Nelerdir?